Campanie de informare şi amânare a Recensământului din 2011Asociaţiile civice ale romilor - Clubul Pakiv Romania&Europa, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială - CEDS, Asociaţia Florarilor şi Alianţa Civică a Romilor din România - cer autorităţilor publice din România să amâne recensământul din 2011!

Conferinţa de presă organizată de asociaţiile civice ale romilor din România a  avut loc la Centrul de  Cultură a Romilor, Romano Kher, situat la Sala Palatului, str. Ion Câmpineanu, nr. 28, sector 1, Bucureşti.

Asociaţiile civice ale romilor -  Clubul Pakiv Romania&Europa, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Sociala, Asociatia Florarilor si Alianta Civica a Romilor din Romania - au cerut autoritatilor publice din Romania sa amane recensamantul din 2011, pana cand Parlamentul Romaniei va decide asupra intitiavei deputatului PD-L Prigoana si va  hotari care este terminologia folosita pentru identificarea publica a romilor: ca persoane, ca minoritate nationala in Romania, ca parte a poporului rom in Europa.  Reaminitim ca recenzarea si deportarea romilor din Romania ca "tigani/tigani nomazi, in perioada 1940-1942, este parte din Genocidul romilor din Europa in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Contrar tendintei din Parlamentul European de recunoastere publica a genocidului romilor ca baza pentru acceptarea lor cu drepturi depline in statele membre ale UE, pe agenda Parlamentului Romaniei se afla in dezbatere, incepand cu luna septembrie 2010, o noua  initiativa  legislativa pentru a inlocui denumirea de rom cu cea de „tigan".

In data de 2 Februarie, Presedintele Parlamentului European, dl. Jerzy Buzek, a facut o declaratie, in sesiunea plenara  a Parlamentului European,  prin care cerea ca genocidul romilor sa fie recunoscut oficial de catre Parlamentul European/Ununea Europeana.

Mai multi deputati europeni- printre care Kinga Göncz (S&D), Cornelia Ernst (GUE/NGL), Livia Jaroka (EPP), Renate Weber (ALDE) si Catherine Grèze, Greens/EFA- a contribuit la dezbaterea acestei teme, pornind de la premiza ca  recunoastrea genocidului romilor este un pas necesar  pentru acceptarea deplina a  romilor in Statele membre ale UE si in  comunitatea  popoarelor europene .

Dezbatera din sesiunea  plenara a  Paralamnetului European  a fost precedata de vizionarea publica, pe 1 februarie, seara,  a filmului „Liberte" realizat de regizorul rom Tony Gatlif.

Conferinta de presa ,din 2 februarie, la Bucuresti, a fost  continuarea adunarii publice a asociatiilor  romilor din Romania din data de 27.01.2011 - prilejuita de  Ziua Internationala pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Despre noi

Adresa: Bucuresti, sector 1, B-dul Dacia, nr. 49, et.4.Ap. 8. interfon 08. Cod postal:010405
Web: www.ceds.ro
Tel. Mobil: 0784141417
Tel/Fax: 0213320907
Email: office@ceds.ro
  Punct reper: Piata Romana, Liceul Virgil Madgearu.
Mijloace transport comun:
Metrou: Piata Romana;
Autobuz: 133, 226: A.S.E.
Troleibuz: 79, 86: A.S.E.

Facebook